Odkryj nową muzykę

Last.fm jest serwisem do odkrywania muzyki, dzięki spersonalizowanym propozycjom przygotowanym dla ciebie, na podstawie muzyki, której słuchasz.

Uruchom swój profil Last.fm Zamknij okno

Nazareth

Tagi

Tagi wszystkich

Więcej tagów

Biografia

Rok założenia: 1968
Pochodzenie: Szkocja
Gatunek: hard rock

Nazareth to jedna z legend muzyki hard rockowej. Zespół powstał w 1968 r. w Szkocji i wciąż jest aktywny - gra koncerty i wydaje płyty. Czasy największej świetności grupy przypadły na lata 70., kiedy to muzyka hard rockowa była bardzo popularna, a płyta Razamanaz z 1973 roku wyniosła Nazareth na szczyty list przebojów na zachodzie Europy. Wydany dwa lata później album Hair of the Dog przyniósł zespołowi uznanie na całym świecie, a w samych Stanach Zjednoczonych sprzedał się w ilości miliona egzemplarzy.

Muzyka Nazareth w latach 70. dotarła także do Polski, gdzie zyskała liczne rzesze fanów. Członkowie Nazareth docenili ten fakt i odwiedzili nasz kraj w 1984 roku. 20 lat od pierwszej wizyty w Polsce, Nazareth ponownie zawitał do naszego kraju i 8 grudnia 2004 r. zagrał w warszawskim klubie Stodoła. W 2009 miała miejsce trasa po Polsce. W 2010 trwa kolejna.

Skład
Dan McCafferty - wokal
Pete Agnew - gitara basowa
Jimmy Murrison - gitara
Lee Agnew - perkusja

Dyskografia
Nazareth (1971)
BBC Radio 1 Live in Concert (live) (1972)
Exercises (1972)
Razamanaz (1973)
Loud ‘N’ Proud (1974)
Rampant (1974)
Hair of the Dog (1975)
Greatest Hits (1975)
Close Enough for Rock ‘N’ Roll (1976)
Hot Tracks (kompilacja) (1976)
Play ‘N’ The Game (1976)
Expect No Mercy (1977)
No Mean City (1978)
Malice In Wonderland (1980)
The Fool Circle (1981)
2XS (1982)
Sound Elixir (1983)
The Catch (1984)
Cinema (1986)
Snakes ‘N’ Ladders (1989)
No Jive (1993)

Wideo

Najpopularniejsze albumy

Wydarzenia

Dodaj wydarzenie

Trend słuchacza

571 652słuchaczy w sumie
6 085 857scrobbli w sumie
Trend ostatnich odsłuchań:

Rozpocznij scrobblowanie i śledź historię swoich utworów

Użytkownicy Last.fm scrobblują muzykę, której słuchają w iTunes, Spotify, Radiu oraz w ponad 200 innych odtwarzaczach muzyki.

Utwórz profil w Last.fm

Shoutbox

Zostaw komentarz. Zaloguj się w Last.fm lub zarejestruj.
  • MetalRock1989

    Very good new album 4,5 / 5.

    6 VII 19:07 Odpowiedz
  • Akhenaten23

    The new album is really good.

    28 VI 17:25 Odpowiedz
  • flaviovigatto

    Loves Nazareth!

    11 VI 14:04 Odpowiedz
  • MattTheHuttHutt

    Love the new album.

    11 VI 1:21 Odpowiedz
  • damnchick

    Love huuuuurts

    8 VI 5:36 Odpowiedz
  • Cat_007

    new album not bad...but vocal(

    4 VI 9:16 Odpowiedz
  • Dataxe

    Loise.

    3 V 14:09 Odpowiedz
  • alkimedon

    adam ağır ülkücü

    1 IV 21:09 Odpowiedz
  • HaHaHaYoureDead

    еще один вторичнейший хардешник, ставший неинтересным уже по выходу дебютного альбома, и надо же (ВНЕЗАПНО) в рашке свою пенсию отрабатывают, ну надо же!

    26 II 3:57 Odpowiedz
  • Marty_Sexx

    Fat Man, Go Down Fighting, Not Faking It, Teenage Nervous Breakdown, Turn On Your Receiver, This Flight Tonight, Razamanaz, Alcatraz, Woke up this morning, Bad, bad boy, Too bad, too sad, Broken down angel, Silver dollar forger, Shanghai'd in Shanghai, Jet lag, Hair of the dog, Miss Misery, Changin' times, Beggars day, Whisky drinkin' woman, Telegram , Vancouver Shakedown, Carry Out Feelings, Somebody To Roll, Down Home Girl, Waiting For the Man, I Want To Do Everything For You, L.A. Girls, Expect No Mercy, Gone Dead Train, Revenge Is Sweet, Busted, Just To Get Into It, Simple Solution, Claim To Fame, Holiday, Showdown At The Border, Big Boy, Dressed to Kill, Boys In The Band, Gatecrash, Take The Rap, Sweetheart Tree, Back To School, Girls, Donna - Get Off That Crack, Hire And Fire, Do You Wanna Play House, Right Between The Eyes, Keeping Our Love Alive, Thinkin' Man's Nightmare, Lap Of Luxury, Cry Wolf, Let me be your dog, Light Comes Down, Cheerleader, Robber The Roadie! THEY ROCK !

    9 XII 2013 Odpowiedz
  • OLOLOVOSHCH

    Welcome to the dark side of music

    21 XI 2013 Odpowiedz
  • swissraven

    Seen them live almost 3 years ago, a really sweet memory for me, these guys rock.

    22 IX 2013 Odpowiedz
  • litex_fen

    It's a shame that most people only know the song "love hurts". They've written so many kick-ass songs, it's one of the greatest rock n roll bands ever! [3] Nazareth rules! \m/

    6 IX 2013 Odpowiedz
  • Novocaine89

    everytime it rains I fall apart, I start to remember

    30 V 2013 Odpowiedz
  • crownanchor

    I heard that the band was calling it a day??????????????? Is this true??

    22 V 2013 Odpowiedz
  • beigemannikin

    Have their first album on vinyl in really wonderful condition for $5. It is so amazing.

    6 V 2013 Odpowiedz
  • Lord_DeviL_

    .•*¨*•♫♪•<❤>_♪♫ॐ•_•ॐ♫♪+<❤>•♪♫•*¨*•.¸

    16 IV 2013 Odpowiedz
  • Lowbacca

    vote up please: http://www.last.fm/music/Nazareth/+images/88319479

    3 IV 2013 Odpowiedz
  • Infra_Red13

    ♥ ♥ ♥ \m/

    1 IV 2013 Odpowiedz
  • SamIAm55

    Beggars Day/Rose In The Heather

    31 III 2013 Odpowiedz
  • Wszystkie wiadomości 552

Słuchają teraz

Najczęściej słuchane przez

Biuletyn e-mail

Universal Music Group Zdobądź ekskluzywną wycieczkę, publikację oraz promocyjne informacje na temat Nazareth od Universal Music.