Odkryj nową muzykę

Last.fm jest serwisem do odkrywania muzyki, dzięki spersonalizowanym propozycjom przygotowanym dla ciebie, na podstawie muzyki, której słuchasz.

Uruchom swój profil Last.fm Zamknij okno

Nazareth

Tagi

Tagi wszystkich

Więcej tagów

Biografia

Rok założenia: 1968
Pochodzenie: Szkocja
Gatunek: hard rock

Nazareth to jedna z legend muzyki hard rockowej. Zespół powstał w 1968 r. w Szkocji i wciąż jest aktywny - gra koncerty i wydaje płyty. Czasy największej świetności grupy przypadły na lata 70., kiedy to muzyka hard rockowa była bardzo popularna, a płyta Razamanaz z 1973 roku wyniosła Nazareth na szczyty list przebojów na zachodzie Europy. Wydany dwa lata później album Hair of the Dog przyniósł zespołowi uznanie na całym świecie, a w samych Stanach Zjednoczonych sprzedał się w ilości miliona egzemplarzy.

Muzyka Nazareth w latach 70. dotarła także do Polski, gdzie zyskała liczne rzesze fanów. Członkowie Nazareth docenili ten fakt i odwiedzili nasz kraj w 1984 roku. 20 lat od pierwszej wizyty w Polsce, Nazareth ponownie zawitał do naszego kraju i 8 grudnia 2004 r. zagrał w warszawskim klubie Stodoła. W 2009 miała miejsce trasa po Polsce. W 2010 trwa kolejna. W maju 2015 roku Nazareth wystąpił we Wrocławiu, podczas trwającego wówczas Gitarowego Rekordu Guinnessa.

Skład
Dan McCafferty - wokal
Pete Agnew - gitara basowa
Jimmy Murrison - gitara
Lee Agnew - perkusja

Dyskografia
Nazareth (1971)
BBC Radio 1 Live in Concert (live) (1972)
Exercises (1972)
Razamanaz (1973)
Loud ‘N’ Proud (1974)
Rampant (1974)
Hair of the Dog (1975)
Greatest Hits (1975)
Close Enough for Rock ‘N’ Roll (1976)
Hot Tracks (kompilacja) (1976)
Play ‘N’ The Game (1976)
Expect No Mercy (1977)
No Mean City (1978)
Malice In Wonderland (1980)
The Fool Circle (1981)
2XS (1982)
Sound Elixir (1983)

Wideo

Najpopularniejsze albumy

Wydarzenia

Dodaj wydarzenie

Trend słuchacza

598 261słuchaczy w sumie
6 553 704scrobble w sumie
Trend ostatnich odsłuchań:

Rozpocznij scrobblowanie i śledź historię swoich utworów

Użytkownicy Last.fm scrobblują muzykę, której słuchają w iTunes, Spotify, Radiu oraz w ponad 200 innych odtwarzaczach muzyki.

Utwórz profil w Last.fm

Shoutbox

Zostaw komentarz. Zaloguj się w Last.fm lub zarejestruj.
  • flaviovigatto

    Carl Sentence is a great vocalist. Nazareth and Persian Risk rules.

    3 VII 22:40 Odpowiedz
  • the_rocknrollah

    Forever known as one of the best bands on stage. I seen them many times, last time about 3-4 years ago - pure fucking energy of rock'n'roll, sounds like today is 70'. I sad about I never see Nazareth with McCarferty again, because Nazareth without Dan isn't Nazareth at all.

    30 IV 11:39 Odpowiedz
  • EduSkynyrd

    uuhhhhhhh uhhh Love Hurts

    30 III 3:46 Odpowiedz
  • The_Ambience_Ed

    Очень люблю Назарет - иначе я буду бит.

    1 XII 2014 Odpowiedz
  • carlos_ago_as

    una balada inolvidable puro amor

    21 XI 2014 Odpowiedz
  • JeanLoco

    Changin' Times is perfect, that solo, orgasms xD

    16 XI 2014 Odpowiedz
  • GuiCastelucci

    Nazareth >>> AC/DC.

    10 XI 2014 Odpowiedz
  • WishingAngel

    Pure Hard Rock!

    27 X 2014 Odpowiedz
  • Rana_Nusair

    Red Light Lady.

    31 VII 2014 Odpowiedz
  • MetalRock1989

    Very good new album 4,5 / 5.

    6 VII 2014 Odpowiedz
  • Akhenaten23

    The new album is really good.

    28 VI 2014 Odpowiedz
  • flaviovigatto

    Loves Nazareth!

    11 VI 2014 Odpowiedz
  • MattTheHuttHutt

    Love the new album.

    11 VI 2014 Odpowiedz
  • damnchick

    Love huuuuurts

    8 VI 2014 Odpowiedz
  • Cat_007

    new album not bad...but vocal(

    4 VI 2014 Odpowiedz
  • Dataxe

    Loise.

    3 V 2014 Odpowiedz
  • alkimedon

    adam ağır ülkücü

    1 IV 2014 Odpowiedz
  • HaHaHaYoureDead

    еще один вторичнейший хардешник, ставший неинтересным уже по выходу дебютного альбома, и надо же (ВНЕЗАПНО) в рашке свою пенсию отрабатывают, ну надо же!

    26 II 2014 Odpowiedz
  • Marty_Sexx

    Fat Man, Go Down Fighting, Not Faking It, Teenage Nervous Breakdown, Turn On Your Receiver, This Flight Tonight, Razamanaz, Alcatraz, Woke up this morning, Bad, bad boy, Too bad, too sad, Broken down angel, Silver dollar forger, Shanghai'd in Shanghai, Jet lag, Hair of the dog, Miss Misery, Changin' times, Beggars day, Whisky drinkin' woman, Telegram , Vancouver Shakedown, Carry Out Feelings, Somebody To Roll, Down Home Girl, Waiting For the Man, I Want To Do Everything For You, L.A. Girls, Expect No Mercy, Gone Dead Train, Revenge Is Sweet, Busted, Just To Get Into It, Simple Solution, Claim To Fame, Holiday, Showdown At The Border, Big Boy, Dressed to Kill, Boys In The Band, Gatecrash, Take The Rap, Sweetheart Tree, Back To School, Girls, Donna - Get Off That Crack, Hire And Fire, Do You Wanna Play House, Right Between The Eyes, Keeping Our Love Alive, Thinkin' Man's Nightmare, Lap Of Luxury, Cry Wolf, Let me be your dog, Light Comes Down, Cheerleader, Robber The Roadie! THEY ROCK !

    9 XII 2013 Odpowiedz
  • OLOLOVOSHCH

    Welcome to the dark side of music

    21 XI 2013 Odpowiedz
  • Wszystkie wiadomości 561

Słuchają teraz

Najczęściej słuchane przez