Biografia

Liroy, właśc. Piotr Marzec (ur. 12 lipca 1971 w Busku-Zdroju) – polski wykonawca hip-hopu, aktor i kompozytor.

Jest prekursorem rapu w Polsce. Wychował się w Kielcach i jest powszechnie kojarzony z tym miastem, głównie dzięki przebojowi Scyzoryk.

Kariera
Lata 1983-1994
* 1983 – pierwsze doświadczenia jako DJ, granie z kapelami rockowymi
* 1987-1991 – pierwsze występy przed publicznością (ulica, kluby, dyskoteki)
* 1991 – wyjazd do Francji i założenie polsko-amerykańskiej kapeli Leeroy & The Western Posse – występy w zachodnioeuropejskich klubach i pubach
* sierpień-wrzesień 1992 – realizacja pierwszego materiału wydanego później na kasecie jako PM Cool Lee
* styczeń 1993 – półgodzinny program w TVP2;
* 2 lipca 1993 – aresztowanie przez jednostkę specjalną policji podczas koncertu w Kielcach – incydent uwieczniony dźwiękowo na płycie Alboom
* 18 października 1994 – podpisanie kontraktu z wytwórnią BMG Ariola Poland
* listopad 1994 – marzec 1995 – praca w studio nad nowym materiałem

Rok 1995
* 22 maja 1995 – wydanie minialbumu Scyzoryk z utworami Scyzoryk, Korrba i Coraz Daley od Rayoo
* 7 czerwca 1995 – teledysk do utworu Scyzoryk, który trafia do pierwszej 10 większości krajowych list przebojów
* 3 lipca 1995 – teledysk do utworu Scoobiedoo Ya wchodzi do konkursu „Clip Wakacji” w TV Polsat;
* 4 lipca 1995 – udział w audycji Macieja Orłosia „Oko w Oko” poświęconej czołowej amerykańskiej gwieździe rapu – Ice T, dla TVP1
* 4 lipca 1995 – owacyjnie przyjęty występ w Sopocie, podczas Marlboro Rock In Festival, u boku amerykańskich gwiazd Ice T oraz Bodycount
* 5 lipca 1995 – Ice T nadaje Liroyowi tytuł OG (Original Gangsta) na Polskę, podczas swej konferencji prasowej w Sopocie, chwaląc publicznie nagrania Liroya słowami: „He is cool, bardzo go lubię”
* 7 lipca 1995 – minialbum Scyzoryk osiąga łączny (CD & MC) nakład 27 000 egzemplarzy
* 10 lipca 1995 – wydanie debiutanckiego pełnego albumu Liroya zatytułowanego Alboom, zawierającego hit Scoobiedo Ya oraz wcześniejsze przeboje Scyzoryk i Korrba
* 31 lipca 1995 – po 3 tygodniach sprzedaż 65 000 egzemplarzy kasety Alboom
* 4 sierpnia 1995 – wydanie płyty Alboom na CD
* 10 sierpnia 1995 – po miesiącu sprzedaży Alboom osiąga nakład 100 000 egzemplarzy i status złotej płyty
* 19 sierpnia 1995 – sprzedaż ponad 200 000 egzemplarzy łącznie (CD & MC) materiału Alboom
* 1 września 1995 – we Wrocławiu początek pierwszej trasy koncertowej trwającej niemal bez przerwy do 15 października
* 2 września 1995 – Alboom osiąga status platynowej płyty – 250 000 sztuk
* 15 września 1995 – Alboom – 300 000 egzemplarzy
* 16 września 1995 – 10 000 widzów na koncercie Liroya w rodzinnych Kielcach
* 26 września 1995 – teledysk do utworu Korrba
* 15 października 1995 – w Bydgoszczy ostatni, 40. koncert trasy
* 18 października 1995 – 350 000 sprzedanych egzemplarzy płyty Alboom
* 20 października 1995 – wręczenie Liroyowi i jego współpracownikom złotej i platynowej płyt – Nagród Przemysłu Fonograficznego podczas imprezy „na dachu” (30 piętro) Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie
* listopad 1995 – prywatno-zawodowy rekonesans po miastach Wschodniego Wybrzeża USA
* 27 listopada 1995 – w Gdańsku wspólny koncert z przedstawicielami amerykańskiego białego rapu, nowojorskim zespołem Lordz Of Brooklyn
* 30 grudnia 1995 – 400 000 sprzedanych egzemplarzy płyty Alboom

Lata 1996-1999
* 5,6 lutego 1996 – dwudniowy przystanek w drodze do USA – w Londynie Liroy nagrywa (rapuje) własny tekst (po polsku) w jednym utworze, na nowej płycie Malcolma McLarena
* luty-marzec 1996 – w pełni zawodowy wyjazd do Nowego Jorku – spotkania z muzykami amerykańskiej sceny rapowej, m.in. z zespołu Lordz Of Brooklyn – przy współpracy tych ostatnich powstaje szkic materiału na drugi album
* 1996 – nominacja w 3 kategoriach, a przyznanie w dwóch statuetki Fryderyk ‘95
* kwiecień-czerwiec 1996 – praca we własnym studiu Def Noizz w Gdyni nad ostatecznym kształtem nowego albumu
* listopad 1996 – wychodzi minialbum Bafangoo Cz. 1 (9 utworów, 40 min), powstaje teledysk do utworu I co dalej, nagrodzony za scenariusz na festiwalu Yach Film
* styczeń-maj 1997 – praca nad materiałem na pełna płytę, w tym kolejna wizyta w USA i nagranie wspólnego utworu Escape from New York z zespołem Lordz of Brooklyn w kompleksie Big Noise Studios. Gościnny występ z LOB w nowojorskim legendarnym klubie CBGB’s
* luty 1997 – muzyka i udział w spektaklu Teatru TV „Kariera Artura Ui” wyreżyserowanym przez Piotra Szulkina
* czerwiec 1997 – wychodzi płyta L, powstaje wideo do utworu Skaczcie do góry, którego scenografia nagrodzona została na festiwalu Yach Film; płyta zawiera utwór Mano a mano napisany specjalnie dla Przemysława Salety, jako „intro” jego walk bokserskich
* kwiecień 1998 – nagroda Fryderyk ‘97 w kategorii „Najlepszy album rap i hip-hop” dla płyty „L”
* maj 1998 – praca w studio nad nową płytą
* czerwiec 1998 – nagranie wspólnie z Grzegorzem Markowskim (zespół Perfect), piosenki skomponowanej przez Janusza Stokłosę do trzeciej części serialu telewizyjnego „Ekstradycja”
* sierpień 1998 – kontynuacja pracy nad nową płytą
* 9 sierpnia 1999 – premiera płyty Dzień Szaka-L’a
* 1999 – nagroda Fryderyk ‘99 w kategorii najlepszego albumu rap/hip hop

Lata 2000-2001

* 25 lutego 2000 – premiera filmu Chłopaki nie płaczą do którego muzykę napisali Liroy i Szymon Wysocki
* 18 września 2000 – premiera albumu 10 zawierającego największe przeboje artysty jakie powstały od początku twórczości
* 19 lutego 2001 – premiera reedycji albumu 10 zawiązana z dołączeniem remiksu utworu Scyzoryk, który specjalnie dla Liroya wykonał Jason Nevins – znana postać w hip hopie amerykańskim. Uznanie przyniosły mu remiksy dla Janet Jackson i Lil Kim, ale światową sławę zyskał dopiero dzięki remiksowi klasycznego utworu Run-D.M.C. „It’s Like That”, który zdobył szczyty list przebojów w Europie i sprzedał się w nakładzie ponad 3 mln na całym świecie
* marzec 2001 – przygotowania do produkcji i nagrań nowego albumu
* lipiec/sierpień 2001 – wizyta w USA podczas której Liroy spotkał się z czołowymi raperami amerykańskimi (ekipa Ice T) oraz zaproszenie ich do udziału w projekcie
* sierpień/wrzesień – Praca w studio nad kształtem i zawartością nowego albumu „Bestseller”, którego premiera planowana jest na 22 października 2001. Do udziału zaproszeni zostają (obok raperów amerykańskich) czołowi polscy wykonawcy: Kayah, Mieczysław Szcześniak, Mika Urbaniak i inni
* 17 września 2001 – premiera pierwszego singla z płyty Bestseller. Do rozgłośni radiowych w całej Polsce trafia singel Hello – czy ty czujesz to? w którym w refrenach „wystąpił” Lionel Richie

Dyskografia
1. Alboom (1995)
2. Bafangoo! część 1 (1996)
3. L (1997)
4. Dzień Szaka-L’a (Bafangoo, część 2.) (1999)
5. 10 (2000)
6. Bestseller (2001)
7. Scyzoryk RMX 2001 (2001)
8. L Niño vol. 1 (2006)
9.Grandpaparapa (Powrót króla)(2007)

Teledyski
* Am I Still In Yer Heart? (1991)
* Scyzoryk feat. WYP3 (1995)
* Scoobiedoo Ya (1995)
* Korrba (1995)
* … I co dalej? (1996)
* Skaczcie do góry (1997)
* Impreza feat. Yaro-Onil-George & Zoya (1997)
* L2K (2000)
* Hello feat. Lionel Richie (2001)
* World Is a Ghetto feat. Ice-T (2001)
* Kiedyś przyjdzie taki dzień (2004)
* My robimy to tak feat. WYP3 (2005)
* Ta noc jest za krótka na sen feat. Radoskór (2007)

Jako kompozytor

* Kratka (1996) piosenki Scoobidoo-Ya i Scyzoryk
* Ekstradycja 3 (1998) piosenka Twoje Miasto
* Miodowe lata (1999) piosenka Scyzoryk (w 39 odcinku pt.: Wiecznie młodzi)
* Chłopaki nie płaczą (1999)

Przed kamerą

* Bajland (2000) jako psychiatra
* Miss mokrego podkoszulka (2002) jako aresztant

Przed kamerą gościnnie

* Niania odc.24 (2006) jako hydraulik/gwiazda

Ciekawostki

* Raper zaśpiewał w epilogu 24 odcinka serialu Niania.
* 26 listopada 2006 Liroy wystąpił w programie Kuby Wojewódzkiego.
* 27 listopada 2006 premiera nowej płyty L-Nińo cz. 1 miała miejsce w serwisie aukcyjnym Allegro.
* Zespół Nagły Atak Spawacza stworzył diss przeciwko raperowi Liroyowi pt. „Anty Liroy”, w którym nazywa go m.in. „pozerem a nie gangsterem”, a także używa wobec niego i jego bliskich (żony, matki) licznych wulgaryzmów.
* 17 września 2007 roku wraz z wokalistką Gosią Andrzejewicz zagościł w programie rozrywkowym Szymon Majewski Show.
* Muzyk zasiada w jury programu muzycznego Shibuya emitowanego na antenie stacji Viva Polska razem z Gosią Andrzejewicz oraz Michałem Wiśniewskim.

Edytowana przez AdamR85 dnia 19 III 2012, 9:14

Cała zawartość tej strony pochodząca od użytkowników jest dostępna zgodnie z warunkami Creative Commons Attribution/Share-Alike License.
Tekst może być również dostępny zgodnie z warunkami licencji wolnej dokumentacji GNU.

Fakty

Wygenerowano na podstawie faktów oznaczonych w wiki.

Brak danych na temat tego wykonawcy

Oglądasz wersję nr 9. Zobacz starsze wersje, lub dyskutuj na temat tego opisu wiki.

Możesz także zobaczyć listę wszystkich ostatnich zmian wiki lub wiki polecane dla Ciebie.

Więcej informacji

Z innych źródeł.

Linki
Wytwórnie