Odkryj nową muzykę

Last.fm jest serwisem do odkrywania muzyki, dzięki spersonalizowanym propozycjom przygotowanym dla ciebie, na podstawie muzyki, której słuchasz.

Uruchom swój profil Last.fm Zamknij okno

Enigma

Tagi

Tagi wszystkich

Więcej tagów

Biografia

Pod tą nazwą występuje więcej niż jeden wykonawca:

1) Enigma - grupa muzyczna, której twórcą, liderem i jedynym stałym członkiem jest Michael Cretu. Grupa działająca od początku lat dziewięćdziesiątych łączy muzykę z gatunku new age z tanecznym popem i chorałami gregoriańskimi. Muzyka grupy, niezwykle nastrojowa, charakteryzuje się ciepłym, łagodnym, relaksującym brzmieniem opartym na elektronicznym instrumentarium, miękkiej grze gitary elektrycznej, wielogłosowym śpiewie oraz łagodnych rytmach. Teledyski grupy, również nastrojowe, jak ich muzyka, wyróżniają się spokojnym, płynnym montażem.

Skład:

* Michael Cretu - śpiew, programowanie MIDI

Współpraca:

* Peter Cornelius – gitara (The Cross of Changes, Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!)
* Sandra Cretu – głos (począwszy od MCMXC a.D, skończywszy na Voyageur)
* Andru Donalds – śpiew (The Screen behind The Mirror, A Posteriori, Seven Lives…)
* David Fairstein – śpiew (MCMXC a.D)
* Jens Gad – gitara (The Cross of Changes, także przy niektórych utworach)
* Luisa Stanley – głos (The Screen behind the Mirror, Voyageur, sesja do płyty Seven Lives)

Dyskografia:

* MCMXC a.D. (1990)
* The Cross of Changes (1993)
* Le Roi Est Mort, Vive Le Roi! (1996)
* The Screen Behind the Mirror (2000)
* Voyageur (2003)
* A Posteriori (2006)
* Seven Lives Many Faces (2008)
* The Platinum Collection (2009)

2) Polska grupa, wykonująca muzykę z nurtu poezji śpiewanej/piosenki turystycznej, związana z projektem „W górach jest wszystko co kocham”.

Wideo

Najpopularniejsze albumy

Trend słuchacza

942 841słuchaczy w sumie
29 730 786scrobbli w sumie
Trend ostatnich odsłuchań:

Rozpocznij scrobblowanie i śledź historię swoich utworów

Użytkownicy Last.fm scrobblują muzykę, której słuchają w iTunes, Spotify, Radiu oraz w ponad 200 innych odtwarzaczach muzyki.

Utwórz profil w Last.fm

Shoutbox

Zostaw komentarz. Zaloguj się w Last.fm lub zarejestruj.

Słuchają teraz

Najczęściej słuchane przez