Biografia

Andrea Bocelli - śpiewak klasyczny (tenor), kompozytor i producent muzyczny. Ukończył studia prawnicze w Pizie. W repertuarze posiada cztery kompletne opery (La bohème, Il trovatore, Werther oraz Tosca), albumy klasyczne jak i popowe. Bocelli urodził się z wrodzoną wadą wzroku - jaskrą, w wieku 12 lat uprawiając sport doznał wylewu krwi do mózgu, w wyniku czego utracił wzrok.

Głos Andrei Bocellego uczynił z niego fenomen międzynarodowy. Debiutanckim albumem „Romanza” Andrea zwrócił na siebie uwagę milionów milośników muzyki na całym świecie, zdobywając szczyty list przebojów i mnóstwo Platynowych Płyt.

Rodzinna Toskania, tradycja regionu i wpływ rodziców, którzy nauczyli syna nigdy nie poddawać się ułomności, wywarły piętno na jego osobowości.

Andrea wspomina dziecięcą fascynację wielkimi włoskimi tenorami, takimi jak Del Monaco, Gigli, a zwłaszcza jego idol – Franco Corelli. Bocelli marzył, by zostać wielkim tenorem. Jako nastolatek wygrał kilka konkursów wokalnych. Potem wyjechał do Pizy, aby studiować prawo. Występował w tamtejszych barach, grając na pianinie i śpiewając klasyczne przeboje słynnych piosenkarzy - Sinatry, Aznavoura i Piaf.

Dowiedziawszy się, że Franco Corelli prowadzi kursy mistrzowskie w Turynie, Andrea, zgłosił się do swego idola. Corelli dostrzegł naturalne piękno głosu Bocellego, przypominającego mu brzmieniem legendarnych toskańskich tenorów.

Andrea zaczął rozważać możliwość poświęcenia się muzyce. Zawiesił karierę prawniczą. W ciągu dnia uczył się muzyki, a wieczorami występował w barach.

W 1992 roku włoski gwiazdor rockowy Zucchero szukał tenora, z którym prowadziłby próby przed wspólnym występem z Lucianem Pavarottim. Przypadkowo trafił na Bocellego. Pavarotti zachwycil się wówczas śpiewem nieznanego tenora.

W 1993 roku Bocelli otrzymał zaproszenie do udziału w festiwalu piosenki w San Remo. Wygrał eliminacje z najwyższą punktacją w dziejach. Rok później zwyciężył w konkursie „Nowe twarze”. Błyskawicznie odniósł sukces na listach przebojów. Debiutancki album nagrany dla firmy Sugar - „Il Mare Calmo Della Sera” oraz następny album „Bocelli” zwróciły uwagę Europy na włoskiego śpiewaka. Na rynku międzynarodowym Bocelli zadebiutowal w roku 1996 albumem „Romanza”.

Równolegle z karierą na polu muzyki popularnej tenor z sukcesem rozwija swoje zainteresowania operowe. Pierwszy album z muzyką klasyczną nagrany przez niego w 1995 r. nosił tytuł „Viaggio Italiano”. W 1998 roku ukazała się pierwsza płyta z muzyką klasyczną na rynku międzynarodowym – „Aria”. To jeden z największych sukcesów klasyki w dziejach fonografii. Królował na listach przebojów muzyki klasycznej, jak również konkurował pod względem sprzedaży z nagraniami muzyki pop. Jeszcze większym sukcesem okazał się kolejny album „Sacred Arias”. Zawierał kompozycje sakralne Bacha/Gounoda, Mozarta, Schuberta i Rossiniego. Orkiestrą towarzyszącą tenorowi dyrygowal Myung–Whun Chung.

Następne nagrania klasyczne Bocellego to kompakt z ariami Verdiego i „Cyganeria” Pucciniego (partia Rudolfa). W obu przypadkach orkiestrą dyrygował Zubin Mehta. W 2001 r. zaśpiewał także solową partię w znakomitym jubileuszowym nagraniu Requiem Verdiego pod dyrekcją Walerego Gergiewa. Był partnerem Renée Fleming, Olgi Borodiny i Ildebrando D’Arcangelo.

Najnowszym nagraniem Bocellego dla wytwórni Sugar jest album „Cieli di Toscana” (2001) złożony z pieśni i piosenek zachowujących klimat

Dyskografia
(1996) Romanza
(1997) Aria - The Opera Album
(1997) Hymn for the World
(1998) II Mare Calmo Della Sera
(1998) Viaggo Italiano
(1998) Bocelli
(1998) Hymn for the World 2
(1999) Sogno
(1999) Sacred Arias
(2000) Verdi
(2000) La bohème
(2001) Requiem
(2001) Cieli di Toscana
(2001) Sentimento
(2003) Tosca
(2004) Il trovatore
(2004) Andrea
(2005) Werther
(2006) Amore
(2006) Andrea
(2006) Credo - Jan Paweł II
(2006) Cavalleria Rusticana
(2008) Incanto

Single
(1985) Qunado/ Amico Mio
{1991) Il Diavolo e l’Angelo/ Proprio Tu
(1994) Miserere
(1994) Per Amore/ Miserere
(1994) Il Mare Calmo della Sera
(1994) Vivere (& Gerardina Trovato)
(1994) Macchine da Guerra
(1995) La Luna
(1995) Vivo per Lei (z Georgią) / Ich lebe für Sie (& Judy Weiss)
(1995) Con Te Partiro/Vivere
(1996) Time to Say Goodbye (z Sarą Brightman)
(1997) Je Vis pour Elle (& Helene Segara)
(1999) Canto della Terra
(1999) Sogno
(1999) O Mare e Tu (& Dulce Pontes)
(1999) The Prayer (& Celine Dion)
(2001) Melodramma
(2002) L’abitudine (& Helena)
(2005) Un Nuovo Giorno
(2005) Andrea & les Choristes
{2006) Because We Believe (& Marco Borsato)
(2006) Amore
(2006) Andrea
(2006) Credo- Jan Paweł II
(2006) Cavalleria Rusticana
(2007) Vivere - The best of
(2008) Incanto

Videografia
(1997) A night in Tuscany
(1999) Christmas Glory from Westminster
{2000) Sacred Arias
(2000) American Dream
(2001) Tuskan Skies
(2002) The Homecoming
(2006) Credo

Edytowana przez ArmadilloDP dnia 14 IV 2009, 10:55

Cała zawartość tej strony pochodząca od użytkowników jest dostępna zgodnie z warunkami Creative Commons Attribution/Share-Alike License.
Tekst może być również dostępny zgodnie z warunkami licencji wolnej dokumentacji GNU.

Fakty

Wygenerowano na podstawie faktów oznaczonych w wiki.

Brak danych na temat tego wykonawcy

Oglądasz wersję nr 5. Zobacz starsze wersje, lub dyskutuj na temat tego opisu wiki.

Możesz także zobaczyć listę wszystkich ostatnich zmian wiki lub wiki polecane dla Ciebie.