Wersja 27

Acid Drinkers – polski zespół thrashmetalowy (wg niektórych klasyfikacji thrashmetalowo-crossoverowy). Powstał w 1986 w Poznaniu. Z początku grał thrash metal, później jego muzyka ewoluowała jednak w kierunku szeroko pojętego heavy. Nazwa zespołu w wolnym tłumaczeniu oznacza „kwasożłopy” (określenie ludzi pijących tanie wina).

http://www.acid-drinkers.com/
http://www.myspace.com/aciddrinkers

Obecny skład zespołu

* Tomasz „Titus” Pukacki – śpiew, gitara basowa (od 1986)
* Darek „Popcorn” „Więcej Kissów i Stonesów” Popowicz – gitara (od 1986)
* Maciej „Ślimak” Starosta – perkusja (od 1989)
* Wojciech „Jankiel” Moryto – gitara (od 2009)

Byli członkowie

* Aleksander „Olass” Mendyk (zmarły) – gitara, śpiew (2004-2008)
* Tomek „Lipa” Lipnicki – gitara, śpiew (2003-2004)
* Przemysław „Perła” Wejmann – gitara, śpiew (1998-2003)
* Robert „Litza” Friedrich – gitara, śpiew (1986-1998)
* Piotr „Chomik” Kuik – perkusja (1986)
* Maciej „Ślepy” Głuchowski – perkusja (1986)

Oś czasu

[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/timeline/51375f05d6b1892fd35a5964a86b0065.png[/img]

Historia

Zespół Acid Drinkers powstał 21 września 1986 roku z inicjatywy Tomasza „Titusa” Pukackiego (wokal, bas) oraz Roberta „Litzy” Friedricha (gitara, wokal). Do składu dołączył Darek „Popcorn” Popowicz (gitara) oraz perkusista Piotr „Chomik” Kuik, później zastąpiony przez Macieja „Ślimaka” Starostę. W tym składzie zespół pracował nad własnymi kompozycjami – powstawały takie numery jak „Barmy Army”, „Del Rocca” czy „I Mean Acid”. W niecały miesiąc po utworzeniu kapeli Titus został powołany do wojska i na dwa lata opuścił kolegów z zespołu, którzy mimo wszystko nie mieli zamiaru próżnować: Litza i Popcorn podjęli się reaktywacji zespołu Slavoy. Po pewnym czasie obydwaj dostali propozycję grania od znanych wówczas na polskiej scenie metalowej formacji: Popcorn od Wilczego Pająka (Wolf Spider), Litza zaś od Turbo.

Po powrocie z wojska Titus próbował reaktywować swój pierwszy zespół: Los Desperados. Próby spełzły na niczym, a sam zainteresowany po spotkaniu z Popcornem zdecydował się na wznowienie działalności Acid Drinkers. Do zespołu trafił także Litza oraz Ślimak. Debiut sceniczny zespołu miał miejsce we Wrocławiu na Wyspie Słodowej 26 sierpnia 1989 roku. Występ ten otworzył kapeli drzwi do kariery: wieść o nowym, świetnym zespole metalowym szybko rozeszła się po Polsce. Panowie niedługo po tym dostali szansę nagrania płyty, a tym samym kontynuacji kariery. W tym składzie powstały klasyczne już dziś albumy, m.in. debiut Are You a Rebel?, Vile Vicious Vision czy najsłynniejszy krążek – Infernal Connection.

Pod koniec 1998 roku Litza zdecydował się opuścić zespół. Zastąpił go śpiewający gitarzysta, lider zespołu Guess Why, Przemysław „Perła” Wejmann. Wraz z Perłą zespół nagrał trzy albumy: Amazing Atomic Activity, Broken Head i Acidofilia. Na początku 2003 roku Perła postanowił odejść z kapeli. Decyzja ta była wynikiem nieporozumień i odmiennych koncepcji co do przyszłości zespołu i jego muzyki.

Mniej więcej miesiąc trwało, zanim wybrany został nowy gitarzysta. Został nim dobrze znany lider nieistniejącej już formacji Illusion, Tomek „Lipa” Lipnicki. Wraz z Lipą zespół nagrał dobrze przyjęty album Rock Is Not Enough, Give Me the Metal!. Po ponad roku nowy gitarzysta rozstał się jednak z zespołem na rzecz własnego projektu – Lipali. Na jego miejsce, z zespołu None, przyszedł Aleksander „Olass” Mendyk.

17 grudnia 2007 Acid Drinkers podpisali kontrakt z wytwórnią Mystic Production. 7 lipca 2008 roku ukazał się nowy album grupy zatytułowany Verses of Steel.

30 listopada 2008 z powodu niewydolności układu krążenia zmarł w Krakowie w wieku 29 lat gitarzysta Aleksander Mendyk[2]. Pierwszy koncert bez Mendyka zespół dał 13 grudnia 2008 r. w Hali Stulecia we Wrocławiu (przed Illusion). Podczas występu muzycy uczcili pamięć zmarłego m.in. wyświetlając wideoklip na jego temat.

9 maja 2009 roku do zespołu dołączył gitarzysta Wojciech „Jankiel” Moryto.

Sukcesy

W swojej historii zespół zagrał około 1000 koncertów, były to występy podczas Festiwali w Jarocinie, Metalmanii, Węgorzewa, Przystanku Woodstock czy Odjazdów. Na każdym z nich Acid Drinkers byli gwiazdą pierwszej wielkości. Ponadto zespół poprzedzał koncerty w Polsce m.in. Deep Purple, Megadeth, Bruce’a Dickinsona, Sepultury, Paradise Lost, Slayer.

Na płytach Acid Drinkers można znaleźć wśród gości Edytę Bartosiewicz, Kazika Staszewskiego, Tomka Lipnickiego z Illusion, Patrycję Kosiarkiewicz oraz Grzegorza Skawińskiego.

Zespół Acid Drinkers był nagradzany Fryderykiem latach 1998, 2000, 2004 i 2009 w kategorii hard&heavy, a także Złotym Bączkiem za rok 1998 oraz 2007 – nagrody II PR TVP w kategorii najlepszego zespołu. Ponadto został uznany przez dziennikarzy oraz czytelników miesięcznika Tylko Rock za jeden z pięciu najlepszych polskich zespołów lat 90. (wspólnie z Hey, Kazikiem Staszewskim, Edytą Bartosiewicz i O.N.A.).

Dyskografia

Albumy

* Are You a Rebel? (1990)
* Dirty Money, Dirty Tricks (1991)
* Strip Tease (1992)
* Vile Vicious Vision (1993)
* Infernal Connection (1994)
* The State of Mind Report (1996)
* High Proof Cosmic Milk (1998)
* Amazing Atomic Activity (1999)
* Broken Head (2000)
* Acidofilia (2002)
* Rock Is Not Enough, Give Me the Metal! (2004)
* Verses of Steel (2008)

Albumy koncertowe

* Varran Strikes Back - Alive!!! (1998)

Tribute albumy

* Fishdick (1994)
* Fishdick Zwei: The Dick is Rising Again! (2010)
Single

* 1994 – „3 Version 4 Yonash / Acid on the Dance Floor”
* 1996 – „Pump the Plastic Heart”
* 1996 – „Walkway to Heaven”
* 1998 – „(I Can’t Get No) Satisfaction”
* 2008 – „Swallow The Needle”

Kompilacje

* 2002 – „Maximum Overload - The Best Off…”
* 2008 – „Acid Empire Anthology 1989-2008”

Metal Box

* 2001 – Are You a Rebel? + Dirty Money, Dirty Tricks
* 2001 – Streap Tease + Vile Vicious Vision
* 2001 – Fishdick + Infernal Connection
* 2001 – The State of the Mind Report + High Proof Cosmic Milk
* 2001 – Varran Strikes Back – Alive!!! + Amazing Atomic Activity
* 2001 – Amazing Atomic Activity + Broken Head

Kompilacje

* 1990 – Speed Kills 5 – Head Crushing Metal (piosenka „I Mean Acid / Do Ya Like It”)
* 1992 – Speed Kills 6 – Violence of the Slams (piosenka „Are You a Rebel?”)
* 1997 – Być Wolnym (piosenka „Blustery Nite Tour”)
* 1997 – Promo Sampler No.2 (piosenka „Solid Rock”)
* 1997 – Brum numer 50 (piosenka „Slow & Stoned - Method of Yonash - Hrohomyloh Mix”)
* 1998 – Brum 4 (piosenka „High Proof Cosmic Milk”)
* 1998 – Wakacyjne zagranie czyli Przystanek Woodstock (piosenka „Pizza Driver”)
* 1998 – Polska młodzież śpiewa zagraniczne piosenki 2 (piosenka „Menel Song - Always Look on the Bright Side of Life” i „Proud Mary”)
* 1998 – Poniedziałek (utwór „Dementia Blvd”)[3]
* 1999 – Miłość Przyjaźń Muzyka 1992 – 1999 (piosenka „Pizza Driver” – Live – Przystanek Woodstock Żary 1997)
* 2000 – Metal Hammer 10/2000 (piosenka „Don’t Go to Where I Sleep”)
* 2003 – Coca-Cola Rock (piosenka „High Proof Cosmic Milk”)
* 2004 – Metal Hammer 05/2004 (piosenka „When You Say to Me „Fuck You” Say It Louder”)
* 2005 – Rockowa Lista Przebojów Radiowej Jedynki (piosenka „Acidofilia”)

Gościnnie

* Być wolnym Tic Tac TIC-001-3-97CD 1997 - utwór „Blustery Nite Tour”

Wideografia

* 2004 – „15 Screwed Years”
* 2006 – „The Hand That Rocks the Coffin”

Trasy koncertowe

* Rebel on the East Tour (kwiecień) – 1992
* Strip Tease Every Where Tour (październik) – 1992
* Nuclear Mosher Tour ‘95 – 1995
* Trasa State of Mind Report – 1996
* Blastery Nite Tour – 1997
* Varran z Comodo Tour ‘98 – 1998
* Amazing Atomic Activity Tour – 1999
* Break Your Head Tour 2000 – 2000
* Acidofilia Tour – 2002
* Rock Is Not Enough Tour 2004 i 2005 – 2004/2005
* Killers on the Loose Tour – 2006
* Verses Of Steel Tour – 2008
* 20 Absolutely Wired Years Tour - 2009
* My name is Dick. Fish Dick. Tour 2010 – 2011

Kontrakty z wytwórniami

* Under One Flag (Music For Nations) / Metal Mind Productions – 1989-1993
* Loud Out Records – 1993-1994
* Mega Czad – 1994
* Polton / Warner Music Poland – 1995-1997
* Metal Mind Productions – 1998-2002
* Sony Music – 2002-2004
* Mystic Production – 2007 -
* Regain Records – 2009 -

Edytowana przez killpl dnia 4 IX 2011, 14:19

Cała zawartość tej strony pochodząca od użytkowników jest dostępna zgodnie z warunkami Creative Commons Attribution/Share-Alike License.
Tekst może być również dostępny zgodnie z warunkami licencji wolnej dokumentacji GNU.

Fakty

Wygenerowano na podstawie faktów oznaczonych w wiki.

Brak danych na temat tego wykonawcy

Oglądasz wersję nr 27. Zobacz najnowszą wersję, lub dyskutuj na temat tego opisu wiki.

Możesz także zobaczyć listę wszystkich ostatnich zmian wiki lub wiki polecane dla Ciebie.

Więcej informacji

Z innych źródeł.

Linki
Członkowie zespołu