blog.pl » Forum

POSŁUCHAJ!!!, czyli blog.pl* poleca...

• vingoe pisze...
    • Użytkownik
    • 2 III 2008, 1:21

POSŁUCHAJ!!!, czyli blog.pl* poleca...

*znaczy się polecamy my, grupo-blogowicze z last.fm

No więc sobie pomyślałem, że chyba sens miałoby dzielenie się swoimi muzycznymi fascynacjami...

Nowy artysta lub zespół, który właśnie Cię uwiódł? Płyta, której słuchasz i nie możesz przestać? Utwór, który płynie w żyłach Twych zamiast krwi? Poruszyło Cie coś do głębi? A może sprawiło, że świetnie się przy tym czujesz i bawisz?

Wiadomo, że nie jesteśmy w stanie słuchać wszystkiego co pojawia się na muzycznym rynku. Często przegapiamy wartościowe dźwięki, teksty. Niech ten wątek stanie się miejscem, w którym będziemy polecali sobie wzajemnie to, co dla nas choć przez chwilę staje się wartościowe.

Kto pierwszy?

P.S. I tylko proszę nie rzucajcie samymi nazwami. Napiszcie kilka słów. Dlaczego właśnie to, przybliżony muzyczny gatunek, cokolwiek... przecież polecamy po to, by reszta się skusiła i choć spróbowała się zapoznać z tym co Was powala :)

• radio-GO-music poleca (1)

Does It Offend You, Yeah? - Let's Make Out

premiera handlowa singla: 08.10.2007.

najpierw zremixowali Bloc Party i Muse
    a później nagrali coś swojego, wymiatającego.
    i nie wiem, czy ten singiel to jeszcze rock, czy już może techno :)

znawcy klasyfikują ich jako: dance, electronica, indie rock, indie pop, alternative dance.

warto posłuchać, i warto potuptać nóżką, jak niegdyś przy 'Take Me Out' Franz Ferdinand :)

polecam i czekam na całą płytę!

• backto pisze...
    • Użytkownik
    • 4 III 2008, 23:38

Digit All Love

Naprawde dobry polski projekt. Pare slow i link do jutjuba u mnie na blogu.

• Me'Shell NdegéOcello

polecam z calego malego serca

[w nagraniu tej plyty udzial wzieli, m.in.: Joshua Roseman, Oran Coltrane, Kenny Garrett, Chris Dave i Cassandra Wilson] The Spirit Music Jamia: Dance of the Infidel

• radio-GO-music poleca (2)

FlyKKiller - Experiments In Violent Light

tym razem polecam nie singiel, a całą płytę i do tego z polskimi korzeniami :)

jest to projekt Pati Yang i jej męża, Stephena Hiltona.

krążek wypełniony ostrym chłodem elektroniki spod znaku szwedzkiego The Knife, a także dzikością w stylu charyzmatycznej Siouxsie Sioux oraz morderczym basem, hipnotycznym wokalem, transowym, miejcami bardzo minimalnym beatem.

jednym słowem surrealistyczna, mroczna i tajemnicza opowieść o człowieku zza światów :)

polecam!

• vingoe pisze...
    • Użytkownik
    • 2 IV 2008, 0:47

KYTE - konieczne piękno...

Leicestershire obdarowało nas debiutem, który dla mnie może się okazać jednym z ważniejszych tego roku.
    Kyte od razu przywodzą mi na myśl Sigur Rós. Podobne, bez dwóch zdań. Ale i coś innego zarazem. Bo i trochę tu electro podkładów, z lekka coldplay'owskiego - takiego z ich debiutu - feelingu. Sam nie wiem. Ciężko mi to określić na tę chwilę, ale jestem zauroczony od stóp do głowy. Dawno nic nie poruszyło tak mojej duszy. W lutym wydali płytę Kyte. Na Last możecie posłuchać w całości Sunlight

Naprawdę polecam. Gorąco, mocarnie, najmocniej.

• vingoe pisze...
    • Użytkownik
    • 2 IV 2008, 0:47

KYTE - konieczne piękno...

no i myspace: kyte

• radio-GO-music poleca (3)

Atlas Sound - Let the Blind Lead Those Who Can See but Cannot Feel

wydawcy 4 wcześniejszych EP'ek wreszcie doczekali się całej debiutanckiej płyty.
    całość spod znaku indie-electronic, indie pop, lo-fi można typować na album 2008 roku, pod warunkiem jednak, że ktoś akceptuje takie alterantywne jazdy bez trzymanki ;)

polecam wytrwałym odbiorcom muzyki :-)

aha, jakby ktoś się orientował bardziej w temacie, to ATLAS SOUND to projekt gitarzysty i wokalisty DEERHUNTER

Edytowane przez radiogomusic dnia 5 V 2008, 19:21
    • backto pisze...
    • Użytkownik
    • 30 IV 2008, 21:57

lykke li

• Re: lykke li

backto pisze:
    http://www.youtube.com/watch?v=mUC0ezAlHwE

urocze ;)

ależ my tu to znamy, znamy, słuchamy, słuchamy
    i polecenia nie wymagamy ;-)

• backto pisze...
    • Użytkownik
    • 1 V 2008, 21:44

Re: Re: lykke li

radiogomusic said:
    backto pisze:
    http://www.youtube.com/watch?v=mUC0ezAlHwE

urocze ;)

ależ my tu to znamy, znamy, słuchamy, słuchamy
    i polecenia nie wymagamy ;-)

e tam sluchacie, skoro nawet w zestawieniu jej nie ma. no, chyba, ze sluchacie od wczoraj ;PP

• Re: Re: Re: lykke li

backto pisze:

e tam sluchacie, skoro nawet w zestawieniu jej nie ma. no, chyba, ze sluchacie od wczoraj ;PP

no wiesz, u mnie już kilkukrotnie znalazła się w Top 10 "ulubionych wykonawców ostatniego tygodnia",
    ale widocznie, nie wchodzisz na mój profil, więc nie wiesz ;-)

• gej-blog pisze...
    • Subskrybent
    • 5 VII 2008, 21:36
    Irene - ciężko mówić o moim słuchaniu muzyki, ale irene nie można nie polubić. płyty szwedów wydają się być uroczym skutkiem plażowego lenistwa - ciepłe, pełne słońca i beztroski. klimaty oldies, lekko i przyjemnie.

pełne utwory 'apple bay' i epek.

letnio polecam
    r.

• anti-cool pisze...
    • Użytkownik
    • 23 VIII 2008, 10:57

Nick Cave & Warren Ellis

Jakoś ostatnio nie mogę się uwolnić od sountracków Cave'a i Ellisa do "The Proposition" i do "The Assassination Of Jesse James". Pięknie, niepokojąco, trochę nostalgicznie. Czyli tak jak pan Cave najbardziej grać lubi.

• gej-blog pisze...
    • Subskrybent
    • 21 XI 2008, 10:20

z późnojesiennych nowości.

przerzucam płyty z zastraszającą szybkością. moi absolutni faworyci jeżeli idzie o jesień i płyty, które nie są intensywnie promowane na profilach większości członków to ;) :

Jill Barber - Chances
    romantyzm w starym dobrym stylu. ujmująca i rzewna, mnie rozckliwia do reszty.

absolutnie rozkoszna Tracy Chapman - 'our bright future'
    must listen. a sposób, w jaki tracy wyśpiewuje słowo 'bitch' to po prostu magia ;) nie wierzę, że to zrobiła.

z moich ukochańcach wieczornych mam jeszcze: nowe sugababes (fajne są i nie marudzić), Il Divo - 'the promise' (komercyjnie na całej linii, ale ponowie są nieodparcie pociągający głosowo), anna ternheim - 'leaving on a mayday' i polecam tag - spędzam sobie z nim pracujące noce.

w tym sezonie rozczarowałem się nową grace jones, świątecznym albumem arethy franklin i ost-kiem do 'dzwoneczka' - a miało być tak słodko.

z niecierpliwością czekam na nowy album Brandy ;)

nie grzeszę wyszukaniem, więc rzucać we mnie płytami, zdzierżę wszystko :>

życzenia ciepła blogowiczom
    r.

• pierwsze 3 albumy, których słuchałem na mojej pierwszej mp3ce w drodze do pracy i z pracy, to tegoroczne płyty: The Music, TV On The Radio i Kings On Leon :-)

Anonimowi użytkownicy nie mogą wysyłać wiadomości. Zaloguj się lub utwórz konto, aby móc wysyłać wiadomości na forum.